Пътуването от лозята до нашите супермаркети е дълго и разбира се гроздето е изложено на всякакви външни елементи. Необходимо е гроздето да се почисти.
В тази статия ще споделим няколко съвета как да почистите гроздето си по естествен начин и да запазите свежестта му. По-долу имаме и няколко рецепти за почистващи препарати за грозде, които можете да опитате у дома!
Съдържание:
• Трябва ли да измия гроздето преди ядене?
• В какво накисвате гроздето, за да го почистите?
• Как премахвате химикалите от гроздето?
• Три начина за почистване на грозде
1. Почистете гроздето без оцет
2. Почистете гроздето със сода за хляб
3. Почистете гроздето с ябълков оцет
• Как да почистите гроздето
Трябва ли да измия гроздето преди ядене?
Гроздето е покрито с неприятни пестициди и бактерии, затова преди да го консумирате задължително трябва да се измие.
Установено е, че гроздето е плод, който съдържа най-високи концентрации на остатъци от пестициди . Преди гроздето да достигне нашите супермаркети, то или се напръсква директно с химически пестициди , или пестицидите са били напръскани върху листата. Пестицидите също могат да бъдат изпомпвани в почвата.
Установено е, че както купеното, така и местното грозде носи бактерии. Това може да се дължи на факта, че гроздето се бере директно от клоните, оставяйки стъблото открито. Това позволява на бактериите и мръсотията да навлязат в гроздето.
Най-добре е да съхранявате гроздето неизмито и в хладилника. Така гроздето ще остане свежо за по-дълго време. След като почистите гроздето, ще сте премахнали белия восък, който запечатва гроздовия сок и влагата и то бързо ще започне да се разваля. Стремете се да охлаждате гроздето си между 33 и 36 градуса по Фаренхайт . Винаги съхранявайте гроздето си в нестегната торбичка, за да избегнете разпространението на бактерии. След като сте измили гроздето си, използвайте го в рамките на 24 часа.
В какво накисвате гроздето, за да го почистите?
Безопасно за Вас е когато почиствате гроздето си винаги го накисвате във вода. Водата ще премахне всякаква мръсотия, която е от външната страна на гроздето.
Ето метод стъпка по стъпка как да почистите гроздето си с вода:
• Стъпка 1: Поставете гроздето в гевгир и го изплакнете с обикновена вода. Търкайте гроздето, за да достигне водата до всяко зрънце.
• Стъпка 2: Напълнете купа със студена вода и поставете гроздето вътре. Оставете да престой във водата около 30 минути.
• Стъпка 3: След 30 минути отцедете гроздето и сервирайте.
Как премахвате химикалите от гроздето?
Гроздето е естествено покрито с бял восък и носи остатъци от пестициди, така че е важно да го измиете преди ядене.
Използването на естествени съставки като оцет, брашно, вода, сол и бакпулвер ще работи за премахване на химикалите от гроздето.
Ако нямате време да оставите гроздето си да престои във вода, тогава можете да направите спрей за плодове. Можете да го използвате и върху други плодове като боровинки и ягоди. Необходими съставки: грозде, лимон, ябълков оцет, вода. Ето рецептата в 3 лесни стъпки:
• Стъпка 1: Смесете 2 супени лъжици лимон с 2 супени лъжици бял или ябълков оцет. Добавете една чаша вода.
• Стъпка 2: Изсипете в чиста бутилка със спрей.
• Стъпка 3: Напръскайте върху плодовете и разтрийте сместа с ръце за по-малко от минута.
Три алтернативни начина за почистване на грозде
- Почистете гроздето без оцет
Оцетът е чудесна натурална съставка, ако искате да почистите гроздето си, но поради острият мирис и вкус, може да използвате и други алтернативи. Най-добрият заместител би бил измиването със сол. Накисването в солена вода е в няколко лесни стъпки
• Стъпка 1: Поставете 3 чаши хладка вода в стъклена купа и добавете 2 чаени лъжички сол.
• Стъпка 2: Поставете гроздето в солената вода и оставете да престои 30 минути.
• Стъпка 3: Измийте гроздето под прясна студена вода. - Почистете гроздето със сода за хляб
Содата за хляб има много високо ниво на PH от 9 , което означава, че е в състояние да премахне мръсотията и маслото. Много хора използват сода за хляб като ексфолиант поради това качество.
Ето метод стъпка по стъпка как да почистите гроздето си със сода за хляб:
• Стъпка 1: Бързо измийте гроздето под студена течаща вода.
• Стъпка 2: Поставете гроздето в купа и добавете 4 супени лъжици сода за хляб, като внимавате да покрие всяко грозде.
• Стъпка 3: Поставете гроздето в купа и добавете 4 супени лъжици бакпулвер, като внимавате да покрие всяко грозде.
• Стъпка 4: Разбъркайте бакпулвера около гроздето и използвайте пръстите си, за да започнете да търкате бакпулвера върху гроздето.
• Стъпка 5: След като изтъркате до 10 минути, изплакнете щипките под вода, за да отстраните излишния бакпулвер .
Ако търсите начин да почистите гроздето без сода за хляб, тогава можете да опитате вместо това сол. Просто заменете бакпулвера със сол в горната рецепта. - Почистете гроздето с ябълков оцет
Ябълковият оцет е обичайна съставка, с която хората почистват гроздето поради съдържанието на оцетна киселина от 5-6% . Оцетната киселина се бори с бактериите, което е чудесно естествено почистващо средство. Ябълковият оцет също е известен със своите антимикробни свойства , които могат да бъдат супер ефективни при убиването на бактериите, отговорни за стафилококови инфекции.
Ето лесен метод как да почиствате грозде с ябълков оцет:
• Стъпка 1: Напълнете стъклена купа с 1 чаша ябълков оцет и 2 чаши чешмяна или филтрирана вода.
• Стъпка 2: Добавете чепка бяло или червено грозде в купата и ги оставете да се накиснат в сместа от ябълков оцет и вода за 25 минути.
• Стъпка 3: След 25 минути използвайте ръцете си, за да преместите гроздето във водата и да го измиете по-старателно.
• Стъпка 4: Отстранете гроздето от сместа. Можете да изхвърлите тази използвана смес.
• Стъпка 5: Изплакнете гроздето под вода.
Това е ефективен начин за измиване на гроздето, за да се премахне восъчното бяло покритие.
Как да почистите гроздето за вино
Когато подготвяте грозде за направата на вино, по-суровите естествени съставки, като препарат за почистване на лимонена киселина, почистват бактериите и пестицидите, като препарат за почистване с лимонена киселина. Този почистващ препарат с лимонена киселина е естествен и няма да навреди на гроздето. Гроздето се измива три пъти. Веднъж накисване в лимонена киселина, последвано от напръскване със смес от лимонена киселина и вода и след това измиване с чиста вода. Три измивания гарантират премахването на всички замърсявания и че гроздето е готово за смачкване.
Какво е бялото на гроздето?
Бялото от външната страна на всяко грозде е известно като „разцвет“. Цъфтежът всъщност е естествен восък, който гроздето произвежда, за да създаде защитна бариера срещу насекоми и бактерии. Също така поддържа гроздето здраво и влажно, тъй като запечатва соковете. Измиването с оцет или търкането със сол и сода за хляб ще премахне цъфтежа.
В заключение по темата препоръчваме измиване на гроздето преди директна консумация, за да получите максимален витаминен заряд без притеснения от неприятни пестициди. Сами изберете кой метод на почистване е най-приятен за Вас.