fbpx

Как да почистите гроздето за ядене

Пътуването от лозята до нашите супермаркети е дълго и разбира се гроздето е изложено на всякакви външни елементи. Необходимо е гроздето да се почисти.В тази статия ще споделим няколко съвета как да почистите гроздето си по естествен начин и да запазите свежестта му. По-долу имаме и няколко рецепти за почистващи препарати за грозде, които можете […]

Приготвяне на БЕЛИ и ЧЕРВЕНИ трапезни вина

Белите вина се получават от бяло или розово (червено) грозде с безцветен сок. Гроздето, предназначено за бели трапезни вина, трябва да съдържа минимум 18% захари, но най-подходяща е захарността от 18 до 21%. Киселините трябва да бъдат около 6-7 гр./л. Спецификата на приготвяне е, че мъстта се отделя от твърдите части веднага след смачкването на […]

Как да избистрим виното в домашни условия?

Избистрянето само по себе си е отделяне на виното от частиците на смлените гроздови зърна, ципи и чепки, чрез добавяне на вещества които поради по – голямата си маса се утаяват на дъното и със себе си увличат тези частици. Избистрянето на виното може да се прави успешно в домашни условия с помощта на тези […]

Защо се добавя калиев метабисулфит или серниста киселина за сулфитиране на виното?

Сулфитирането е процедура която се извършва с цел да се създаде по – добра среда за развитие на културни дрожди и да се премахнат оцетно – кисели бактерии или дрожди, които са от диви щамове и биха развили непълноценна ферментация, вредни вещества или неприятни вкусови качества на крайният продукт. За да се сулфитира гроздовата мъст […]

Как се калибрира рефрактометър?

Калибриране: Точното измерване зависи от внимателното калибриране. За да калибрирате точно рефрактометъра, първо трябва да се уверите, че температурата на околната среда е около 20°C , препоръчваме Ви да извършите калибрирането в климатизирана стая, в която температурата е зададена на 20°C. Необходимо е да имате разтвор за калибриране, съответстващ на типа рефрактометър, който ще настройвате. В зависимост от вида рефрактометър, може да се използва дестилирана вода, захарен сироп с предварително известна концентрация, алкохол и др. Отворете капака, поставете 2 - 3 капки от разтвора върху призмата, след това затворете капака и се уверете, че течността се разпространява през призмата без въздушни мехурчета или сухи петна. Изчакайте около 30 секунди, докато отчитането се стабилизира. Подравнете призмата с източника на светлина, погледнете в окуляра и можете да видите показанието. Ако измерената стойност не отговаря на концентрацията на калибриращият разтвор изпълнете следните действия: Отстранете гумената тапа и с помощта на отвертката от комплекта завъртете винта докато нагласите показанието да отговаря на характеристиките на Вашия калибриращ разтвор, например 0% при дестилирана вода.

Принципът на работа на преносимите рефрактометри
Принципът на работа на рефрактометъра се основава на използване на явлението пречупване на светлината. При преминаване от едно вещество към друго светлинният лъч се отклонява от правата посока под определен ъгъл. Съотношението на ъгъла на влизане на светлинния лъч в материята и ъгълът му на пречупване в интерфейса на две среди се нарича коефициент (индекс) на пречупване.

Как се работи с Рефрактометър?

Рефрактометрите са уреди, които измерват концентрацията на различни разтвори, като използват свойствата на светлината да „пречупва“ своята посока на движение при преминаване през течности с различни характеристики. За да отчита коректно, необходимо е рефрактометърът да бъде калибриран. Как се калибрира може да видите на: Как да калибрираме рефрактометър? След като сте сигурни че уредът е тестван и настроен за коректно измерване, трябва да направите следните стъпки: - Насочете рефрактометъра към светлина и погледнете през окуляра. Ако измервателната скала се вижда размазано, завъртите окуляра докато изображението се фокусира. - Вдигнете капака, капнете няколко капки и го затворете. Трябва течността да се разпредели равномерно, без да има въздух или сухи места. - Изчакайте около 30 секунди докато се стабилизира показанието. - Отчетеният резултат е допирната граница между бялото и синьото поле. Ако виждате само бяло или само синьо поле означава, че тестваната проба е с концентрация извън обхвата на Вашия уред. Тук може да разгледате всички видове рефрактометри, които предлагаме. Те са предварително тествани и калибрирани от екипа на alezor.bg за да бъдат готови за употреба. Всички рефрактометри са с гаранция 2 години.

Рефрактометрите са уреди, които измерват концентрацията на различни разтвори, като използват свойствата на светлината да „пречупва“ своята посока на движение при преминаване през течности с различни характеристики. За да отчита коректно, необходимо е рефрактометърът да бъде калибриран. Как се калибрира може да видите на:  Как да калибрираме рефрактометър? След като сте сигурни че уредът е […]

Как да поддържаме съдовете си за вино и ракия?

sadove-za-vino-i-rakia

Едно от най – важните неща при направата на добро вино или ракия е измиването и почистването на съдовете и техниката за производството им. Хигиената която се спазва по време на направата на домашен алкохол е толкова важна колкото и качеството на гроздето или плодовете които се използват. Ако има по оборудването наличие на плесени […]