Пътуването от лозята до нашите супермаркети е дълго и разбира се гроздето е изложено на всякакви външни елементи. Необходимо е гроздето да се почисти.В тази статия ще споделим няколко съвета как да почистите гроздето си по естествен начин и да запазите свежестта му. По-долу имаме и няколко рецепти за почистващи препарати за грозде, които можете […]
Белите вина се получават от бяло или розово (червено) грозде с безцветен сок. Гроздето, предназначено за бели трапезни вина, трябва да съдържа минимум 18% захари, но най-подходяща е захарността от 18 до 21%. Киселините трябва да бъдат около 6-7 гр./л. Спецификата на приготвяне е, че мъстта се отделя от твърдите части веднага след смачкването на […]
Избистрянето само по себе си е отделяне на виното от частиците на смлените гроздови зърна, ципи и чепки, чрез добавяне на вещества които поради по – голямата си маса се утаяват на дъното и със себе си увличат тези частици. Избистрянето на виното може да се прави успешно в домашни условия с помощта на тези […]
Сулфитирането е процедура която се извършва с цел да се създаде по – добра среда за развитие на културни дрожди и да се премахнат оцетно – кисели бактерии или дрожди, които са от диви щамове и биха развили непълноценна ферментация, вредни вещества или неприятни вкусови качества на крайният продукт. За да се сулфитира гроздовата мъст […]
Принципът на работа на преносимите рефрактометри
Принципът на работа на рефрактометъра се основава на използване на явлението пречупване на светлината. При преминаване от едно вещество към друго светлинният лъч се отклонява от правата посока под определен ъгъл. Съотношението на ъгъла на влизане на светлинния лъч в материята и ъгълът му на пречупване в интерфейса на две среди се нарича коефициент (индекс) на пречупване.
Рефрактометрите са уреди, които измерват концентрацията на различни разтвори, като използват свойствата на светлината да „пречупва“ своята посока на движение при преминаване през течности с различни характеристики. За да отчита коректно, необходимо е рефрактометърът да бъде калибриран. Как се калибрира може да видите на: Как да калибрираме рефрактометър? След като сте сигурни че уредът е […]
Едно от най – важните неща при направата на добро вино или ракия е измиването и почистването на съдовете и техниката за производството им. Хигиената която се спазва по време на направата на домашен алкохол е толкова важна колкото и качеството на гроздето или плодовете които се използват. Ако има по оборудването наличие на плесени […]